Pantun Sunda

Pantun Sunda – Pantun Sunda pengertiannya sebenarnya tidaklah jauh berbeda dengan pantun Melayu dan pantun betawi. Pantun Melayu semakna dengan “sisindiran” Sunda, yakni sebuah puisi yang terdiri atas dua bagian, sampiran dan isi.

Sedangkan pantun Sunda merupakan seni pertunjukan. Pantun ialah sebuah cerita tutur dalam bentuk karya sastra Sunda lama yang disajikan secara paparan (prolog), dialog, dan seringkali dinyanyikan. Seni Pantun itu biasanya dilakukan oleh seorang juru pantun (tukang pantun) dan diiringi alat musik kecapi yang dimainkannya sendiri.

Di bawah ini akan kami sajikan beberapa contoh pantun bahasa sunda yang bisa anda jadikan referensi.

Pantun Sunda Lucu

Pedah kuring kuralang kuriling
Ucing ge’ring ngahariring
Tengah peuting jarempling
Kuring nyaring hayang ngising

Obat nyamuk katiup angin
Nyangsang dina kandang domba
Kuring ngamuk menta kawin
Hayang pisan ka nyai randa

Aya roda na tanjakan
Katinggang ku pangpung jengkol
Aya randa gogoakan
Katinggang ku hulu…….(sok tebak)

Daun hiris dibeungkeutan
Dibawa ka juru masigit
Anu geulis ngadeukeutan
Hayangeun dibere duit

Lamun tutut ti Cirangkong
Jung ditunda di kobong
Kajeun hitung siga bangkong
Nu penting beuteng molongpong

Opat baris salah nyambung

Aya kacang geus garing
Meulina di parapatan
Aih lain salah kuring
Naha hitut diiseupan.

Ecet-ecet oet-oet
Ngaronda ngalureuk belut
Kapelet kuring ka pelet
Ku randa nu gede hitut.

Lantera lampu lantera
Di kumbah di beresihan
Hampura atuh hampura
Jorok oge da sisindiran

Awak kuru meni begeng
Geus begeng tambah cembetut
Aya awewe ekeur nonggeng
Singhoreng ekeur ngaluarkeun hitut

Tutut lain sembarang tutut
Tutut dicandak ti Cirangkong
Hitut lain sambarang hitut
Hitut gede siga bangkong

Batok kohok wadah huut
Meuli eunteung jang bikeuneun
Budak montok gede hitut
Nyeri beuteung, jeungjeuriheun

Mun tukang kakara ngabangun
Omat geulis ulah pundung
Mun akang kapaksa nyandung

Aya listrik di masigit
Caangna kamana – mana
Aya istri jangkung alit
Hanyakal geuning waria

Rincik rincang rincik rincang
Saladah gede beungketna
Sidik pisan sidik pisan
Nyiranda gede ……(sok tebak)

Kobong saha asa kajeun
Di Malangbong ibak-ibakan
Molongpong soten beuteng anjeun
Ari batur kalabakan

Pantun Sunda Romantis

Aya ucing huluna leutik. kamu cicing juga udah cantik

Kaso pondok kaso panjang
kaso ngaroyong ka mimbar
Sono mondok sono nganjang
sono ngaloyor ka kamar

Kembang cula kembang tanjung
kembang sagala domdoman
Rek sabulan rek sataun
moal weleh diantosan.

Ka Jampang mawa pakarang
ajang pe’rang makalangan
Ka akang naha sale’mpang
akang sayang ngan ka yayang

Pantun Sisindiran Sunda Nasehat

Lamun dayang dahar noga
kudu daek nya meulina
Lamun hayang asup sorga
Kudu getol nya solatna ?

Kaleuweung rek melak tomat
dibaturan teh ku sobat
eweuh obat nu mujarab
iwal ti ngajalankeun sholat

Ngawuluku ngawalajar
kudu dibaladah heula
dina waktu rek diajar
hayu urang ngadaro’a heula

Lamun poek nyeungeut lilin
teu pati caang seuneuna
ulah ngalobakeun ulin
bisi kaduhung ahirna

Haur Geulis linggar jati
Meser ayakan jeung nyiru
Urang kudu pinter ngaji
Tah dangukeun bapa Guru

Singgetol nginum jajamu
nu guna nguatkeun urat
singgetol neangan elmu
nu guna dunya aherat

Ngala tutut ka talaga
Alat na pacul ayakan
Kitu patut hayang sorga
solatna oge jarang pan?

Lamun ulin ka talaga
balikna sok barang bawa
lamun urang hayang surga
jalana nyaeta takwa

Daun salasih ngareluk
di seumat ku awi beulah
nu asih ka pada mahkluk
di rahmat ku gusti alloh

Ka Ema silaturahmi
Teu hilap nyandak seupaheun
Jalma nu alus budi
Pasti loba nu resepeun

Kamana jalan ka asia
tuh kaditu ka palih wetan
kamana jalan ka surga
tuh kaditu ka pangaosan

Ka pasar meser ragaji
Ragajina tinggal dua
Boga budak pinter ngaji
Nu reueus pasti kolotna

Ka warung meuli katuncar
Sakalian meuli jahe
Mun budak kedul diajar
Hanjakalna ke geus gede

Mun engke ka Bojong Menje
bakal nguriling jalanna
mun diajarna talangke
bakal kaduhung ahirna

Mawa peti dina sundung
ditumpangan ku karanjang
pangarti teu beurat nanggung
tapi mangpaatna panjang

Samping kageutahan dukuh
dikelab dikacaikeun
nu matak urang sing kukuh
papatah guru turutkeun

Angeun hurang sapariuk
bawangna ngan dua sihung
ulah mungpang ka piwuruk
bisi akhirna kaduhung

Salila milu ka dinya
teangan roda padati
salila hirup di dunya
teangan elmu pangarti

Rujak cikur rujak bebek
Loba nu rek ngadaharna
Jalma nu sok gede ambek
Bakal kaduhung ahirna

Ulah ngala cocongoan
Bisi ruksak tangkal manggu
Ulah waka bogohan
Bisi sakolana kaganggu

Pantun Bahasa Sunda

Mulung tanjung tengah gunung
meunang cangkilung saguruntul
Nurus tunjung mbah dukun
ceunah nulung malah rahul

Ka Jampang mawa pakarang
ajang pe’rang makalangan
Ka akang naha sale’mpangakang
sayang ngan ka yayang

Rincik rincang rincik rincan
gaya roda na tanjakan
Sidik pisan sidik pisan
nyai teh bogoh ka akang..

Cikaracak ninggan batu
Laun-laun jadi legok
Nincak ruhak dina batu
Laun-laun ngagorowok

Budak leutik bisa ngapung
Eta kalong ngrana Botak
saeutik jiga celempung
asa hayang ngarampana

Gunung kelud
gunung batu
Nu teu boga udud
osok memelas bari ngarayu

jalan-jalan ke tegal lega,
beli sayur dan buah markisa
Jadi orang jangan balaga,
dijauhan ku batur baru tau rasa

Ke cikini membeli dukuh
Wayah gini masih tunduh
Nini-nini nginum jajamu
Hari ini masih kangen surangen sama kamu

Nini-nini tumpak gajah sambil colohok
Hari ini kamu mau kemana ajah hok?

Cikaracak ninggang batu, laun-laun jadi legok
Cai ngeclak ninggang nu munnu laun-laun jadi….

Ka cipago tuluy ka cikijing
Hallo surallo wilujeng enjing

Siang-siang maen putsal, biar jago nginum jajamu
Jangan marah jangan kesal, ituh ada cileuh di matamu

Di pantai ada ubur-ubur, ubur-ubur masuk kendi
Nu dareukeut kalalabur, karena kamu cadu mandi

Jalan-jalan ke melaboh, di jalan ada kalong wewe
Jangan ngaku-ngaku boga kabogoh, jomblo mah jomblo weh

Ada pelangi di matamu
Wilujeng wengi hey kamu-kamu

Nini-nini make batik
Hari ini kamu cantik

Nini-nini meuli aci tarigu
Aku udah benci kamu

Nini-nini tinggal sama kake-kake
Hari ini kayanya ngebangke

Nini-nini mawa obor
Hari ini jadwalnya molor

Nini-nini mawa lilin
Hari ini rek ulin

Ka cikijing terus ka singaparna
Wilujeng enjing ka sadarayana

Ka gorontalo jalannya ke tonggoh
Biarpun jomblo tapi eweuh nu bogoh

Makan siang bari diuk na aspal
Wajahku ganteng tapi eweuh nu apal

Ada hayam hayam kate, hayam kate dari cihaur
Sia-sia PDKT, kaboro direbut ku batur

Ka pasar beli sajadah, nyimpang dulu ka tukang baso urat
Hirup mah kudu getol ibadah, agar selamet dunya akherat

Jalan-jalan ke gorontalo, disana ada sebuah candi
Pantesan ajah kamu ngajomblo, ternyata kamu cadu mandi dan ngosok gigi

jalan-jalan ke tegal lega,
beli sayur dan buah markisa
Jadi orang jangan balaga,
dijauhan ku batur baru tau rasa

Ke cikini membeli dukuh
Wayah gini masih tunduh
Nini-nini nginum jajamu
Hari ini masih kangen surangen sama kamu

Nini-nini tumpak gajah sambil colohok
Hari ini kamu mau kemana ajah hok?

Cikaracak ninggang batu, laun-laun jadi legok
Cai ngeclak ninggang nu munnu laun-laun jadi….

Ka cipago tuluy ka cikijing
Hallo surallo wilujeng enjing

Siang-siang maen putsal, biar jago nginum jajamu
Jangan marah jangan kesal, ituh ada cileuh di matamu

Di pantai ada ubur-ubur, ubur-ubur masuk kendi
Nu dareukeut kalalabur, karena kamu cadu mandi

Jalan-jalan ke melaboh, di jalan ada kalong wewe
Jangan ngaku-ngaku boga kabogoh, jomblo mah jomblo weh

Ada pelangi di matamu
Wilujeng wengi hey kamu-kamu

Nini-nini make batik
Hari ini kamu cantik

Nini-nini meuli aci tarigu
Aku udah benci kamu

Nini-nini tinggal sama kake-kake
Hari ini kayanya ngebangke

Nini-nini mawa obor
Hari ini jadwalnya molor

Nini-nini mawa lilin
Hari ini rek ulin

Ka cikijing terus ka singaparna
Wilujeng enjing ka sadarayana

Ka gorontalo jalannya ke tonggoh
Biarpun jomblo tapi eweuh nu bogoh

Makan siang bari diuk na aspal
Wajahku ganteng tapi eweuh nu apal

Ada hayam hayam kate, hayam kate dari cihaur
Sia-sia PDKT, kaboro direbut ku batur

Ka pasar beli sajadah, nyimpang dulu ka tukang baso urat
Hirup mah kudu getol ibadah, agar selamet dunya akherat
Kaso pondok kaso panjang | kaso ngaroyong ka mimbar
Sono mondok sono nganjang | sono ngaloyor ka kamar

Saha we nu bade nyangke | kamari abdi nu ngajagi
Bebende nu hade hate | pamatri ati nu sajati

Colenak enak dicocol | Komo mun tambah kalapa
Beletak pitak ditakol | Poho mun sirah mitoha

Cikaracak ninggang batu | laun-laun jadi legok
Tai cakcak ninggang huntu | laun-laun nya dilebok..

Aya roda na tanjakan <> katinggang ku pangpung jengkol
Aya randa gogoakan <> katinggang ku pohpor banpol

Batok kohok wadah huut
meuli eunteung jang bikeuneun
Budak montok gede hitut
nyeri beuteung, jeungjeuriheun

Daun hiris dibeungkeutan
dibawa ka juru masigit
Anu geulis ngadeukeutan
hayangeun dibere duit

Opat baris salah nyambung
mun tukang kakara ngabangun
Omat geulis ulah pundung
mun akang kapaksa nyandung

Aya listrik di masigit
caangna kamana – mana
Aya istri jangkung alit
hanyakal geuning waria

Pedah kuring kuralang kuriling
ucing ge’ring ngahariring
Tengah peuting jarempling
kuring nyaring hayang ngising

Hayu urang mupu tiwuohan
malah mobok pagu
Huntu linu murukusunu
bongan tara ngosok huntu

Pantun Sunda Islami

Si Eros purah gundam
Mawa elap kaluar ti imah
Nu rumaos kaum Adam
Kadé hilap netepan Jum’ah

Datang tamu urang Madrid
Eta malah gudag gidig
Tuh tinggaleun sholat magrib
Nukitu incuna jurig

Datang tamu ti Malaysia
Pamuda malah ngagaya
Tuh tinggaleun sholat isya
Nukitu bapana kuya

Datang tamu mawa waluh
Ema malah neangan suluh
Tuh tinggaleun sholat subuh
Nukitu jelma teu puguh

Datang tamu tukang kolor
Sibapa kalahkah molor
Tuh tinggalen sholat lohor
Nukitu hatena kotor

Pantun Sunda Nasehat yang Lucu

Saha we nu bade nyangke kamari abdi nu ngajagi
Bebende nu hade hate pamatri ati nu sajati

Colenak enak dicocol Komo mun tambah kalapa
Beletak pitak ditakol Poho mun sirah mitoha

Cikaracak ninggang batu laun-laun jadi legok
Tai cakcak ninggang huntu laun-laun nya dilebok

Aya roda na tanjakan katinggang ku pangpung jengkol
Aya randa gogoakan katinggang ku pohpor banpol

Jalan-jalan ke tegal lega,
Beli sayur dan buah markisa
Jadi orang jangan balaga,
Dijauhan ku batur baru tau rasa

Ke cikini membeli dukuh
Wayah gini masih tunduh
Nini-nini nginum jajamu
Hari ini masih kangen surangen sama kamu

Nini-nini tumpak gajah sambil colohok
Hari ini kamu mau kemana ajah hok?

Cikaracak ninggang batu, laun-laun jadi legok
Cai ngeclak ninggang nu munnu laun-laun jadi
Ka cipago tuluy ka cikijing
Hallo surallo wilujeng enjing

Ka cikijing terus ka singaparna
Wilujeng enjing ka sadarayana
Ka gorontalo jalannya ke tonggoh
Biarpun jomblo tapi eweuh nu bogoh

Makan siang bari diuk na aspal
Wajahku ganteng tapi eweuh nu apal
Ada hayam hayam kate, hayam kate dari cihaur
Sia-sia PDKT, kaboro direbut ku batur

Ka pasar beli sajadah, nyimpang dulu ka tukang baso urat
Hirup mah kudu getol ibadah, agar selamet dunya akherat

Kaso pondok kaso panjang kaso ngaroyong ka mimbar
Sono mondok sono nganjang sono ngaloyor ka kamar

Siang-siang maen putsal, biar jago nginum jajamu
Jangan marah jangan kesal, ituh ada cileuh di matamu

Di pantai ada ubur-ubur, ubur-ubur masuk kendi
Nu dareukeut kalalabur, karena kamu cadu mandi

Jalan-jalan ke melaboh, di jalan ada kalong wewe
Jangan ngaku-ngaku boga kabogoh, jomblo mah jomblo weh
Ada pelangi di matamu
Wilujeng wengi hey kamu-kamu

Nini-nini make batik
Hari ini kamu cantik
Nini-nini meuli aci tarigu
Aku udah benci kamu

Nini-nini tinggal sama kake-kake
Hari ini kayanya ngebangke

Nini-nini mawa obor
Hari ini jadwalnya molor
Nini-nini mawa lilin
Hari ini rek ulin

Pantun Lucu Bahasa Sunda bikin Ngakak

Gunung kelud
Gunung batu
Nu teu boga udud
Osok memelas bari ngarayu

Pondok nyogok
Jadi orok
Panjang nyugak
Jadi budak

Batok kohok wadah huut
Meuli eunteung jang bikeuneun
Budak montok gede hitut
Nyeri beuteung, jeungjeuriheun

Budak leutik bisa ngapung
Eta kalong ngrana Botak
Saeutik jiga celempung
Asa hayang ngarampana

Saha we nu bade nyangke
Kamari abdi nu ngajagi
Bebende nu hade hate
Pamatri ati nu sajati

Colenak enak dicocol
Komo mun tambah kalapa
Beletak pitak ditakol
Poho mun sirah mitoha

Cikaracak ninggang batu
Laun-laun jadi legok
Tai cakcak ninggang huntu
Laun-launnya dilebok

Daun hiris dibeungkeutan
Dibawa ka juru masigit
Anu geulis ngadeukeutan
Hayangeun dibere duit

Opat baris salah nyambung
Mun tukang kakara ngabangun
Omat geulis ulah pundung
Mun akang kapaksa nyandung

Aya listrik di masigit
Daangna kamana – mana
Aya istri jangkung alit
Hanyakal geuning waria

Pantun Lucu Sunda

Pedah kuring kuralang kuriling
Ucing ge’ring ngahariring
Tengah peuting jarempling
Kuring nyaring hayang ngising

Hayu urang mupu tiwuohan
Malah mobok pagu
Huntu linu murukusunu
Bongan tara ngosok huntu

Mulung tanjung tengah gunung
Meunang cangkilung saguruntul
Nurus tunjung mbah dukun
Ceunah nulung malah rahul

Ka Jampang mawa pakarang
Ajang pe’rang makalangan
Ka akang naha sale’mpangakang
Sayang ngan ka yayang

Rincik rincang rincik rincan
Gaya roda na tanjakan
Sidik pisan sidik pisan
Nyai teh bogoh ka akang

Cikaracak ninggan batu
Laun-laun jadi legok
Nincak ruhak dina batu
Laun-laun ngagorowok

Ayo roda na tanjakan
Katinggang ku pangpung jengkol
Aya randa gogoakan
Katingang ku pohpor banpol

Batok kohok wadah huut meuli eunteung jang bikeuneun
Budak montok gede hitut nyeri beuteung, jeungjeuriheun

Daun hiris dibeungkeutan dibawa ka juru masigit
Anu geulis ngadeukeutan hayangeun dibere duit

Budak leutik bisa ngapung rta kalong ngrana
Botak saeutik jiga celempung asa hayang ngarampana

Cikaracak ninggan batu laun-laun jadi legok
Nincak ruhak dina batu laun-laun ngagorowok

Rincik rincang rincik rincang gaya rodana
Tanjakan sidik pisan sidik pisannyai teh bogoh ka akang

Ka jampang mawa pakaran ajang perang makalangan
Ka akang naha salempangakang sayangan ka yayang

Mulung tanjung tengah gunung
Meunang cangkilung saguruntul
Nurus tunjung mbah dukun
Ceunang nulung malah rahul

Penutup

Demikianlah ulasan lengkap mengenai contoh pantun sunda lucu yang bikin ngakak. Semoga bisa terhibur dan bermanfaat untuk kamu semuanya. Sekian dan terima kasih. (Ref)


Pantun Sunda


Pencarian yang paling banyak dicari saat ini:

  • pantun sunda lucu ngakak
  • pantun sunda lucu 2018
  • pantun sunda lucu jorang
  • pantun sunda islami
  • pantun sunda sabar
  • pantun sunda lucu 2017
  • pantun sunda lucu 2019
  • pantun sunda gombal
  • pantun sunda dan artinya

Leave a Comment